Søvnproblemerne stiger: Flere i Hørsholm opsøger søvnrådgivning

En større opmærksomhed på søvnmangel får flere i Hørsholm til at opsøge rådgivning om god søvn, fortæller Kristian Samsø, sengerådgiver hos sengeforhandleren Drømmeland i Hørsholm. (Foto: Drømmeland)
dato

Nye tal viser, at danskerne sover dårligere, og i dag fylder frygten for søvnmangel mere ifølge forsker. Stigningen i søvnproblemer får flere hørsholmere til at opsøge rådgivning om god søvn, oplyser Drømmeland i Hørsholm. 

Danskerne plages i stigende grad af søvnbesvær. Ifølge nye tal fra Den Nationale Sundhedsprofil har cirka 22 procent af danskerne været ”meget generet” af træthed i en konkret 14-dages periode i 2023. Det tal lå til sammenligning på cirka 15 procent i 2010. Ifølge Birgitte Rahbek Kornum, søvnforsker hos Københavns Universitet, skyldes stigningen dels et øget stressniveau hos danskerne, og dels at søvnen fylder mere i vores bevidsthed.

­– En massiv mediedækning om søvnens betydning har fået flere til at frygte konsekvenserne ved søvnmangel – og de bør også tages alvorligt, da de omfatter risiko for sygdom og forringet kognitiv funktion og evne til at koncentrere sig, løse problemer og afstemme følelser, påpeger Birgitte Rahbek Kornum.

En større opmærksomhed på søvnmangel får flere i Hørsholm til at opsøge rådgivning om god søvn, fortæller Kristian Samsø, sengerådgiver hos sengeforhandleren Drømmeland i Hørsholm. Drømmeland-kæden har eksisteret siden 1975 og havde i 2023 en historisk høj omsætning.

– Vi oplever en klar stigning i henvendelser fra kunder, der døjer med søvnbesvær og træthed. Tendensen har været særligt tydelig i kølvandet på corona, hvor vi havde bedre tid og økonomi til at investere i søvnen. Selvom krigen i Ukraine og rentestigning har gjort folk mere påpasselige med at investere i nyt, er det altså ikke noget, vi mærker til i vores forrentning, siger Kristian Samsø. 

Tre forhold fremmer søvnen
I takt med at flere er blevet opmærksomme på søvnen, spiller sengens udformning en større rolle. Hos den norske sengeproducent Svane, der har over 85 års erfaring med udvikling af premium-senge, har leder for produktudvikling Magnus Hessevik forsket i formlen på optimal søvn i over 20 år. Han forklarer, at der skal tre egenskaber til, for at sengen fremmer søvnen. 

– Kroppen regulerer søvnen helt af sig selv, og først når kroppen bliver forstyrret, afbrydes søvnen. En flad madras fordrer en uhensigtsmæssig soveposition, som kan forhindre en i at falde i den dybe søvn, hvor kroppen og hjernen restituerer mest. Søvnkomfort er i stedet bygget op om tre vigtige egenskaber – trykaflastning, støtte og ventilation. Når de er i balance, vil man få en god og sammenhængende søvn, siger Magnus Hessevik.

De tre egenskaber giver en mere rolig søvn, fordi blodcirkulationen forbedres, og kroppens bevægelse dæmpes, uddyber Magnus Hessevik. Svane anvender materialet IntelliGel, hvis cellestruktur adskiller sig fra en traditionel madras’, så det kun giver efter, hvor trykket fra kroppen er størst, og resten af kroppen får støtte uden kompression.

Drømmeland er en af de ældste butikskæder i Danmark med primær fokus på senge og god søvn. Drømmeland startede oprindeligt som en traditionel møbelbutik tilbage i 1975, men har kort herefter ændret fokus til udelukkende at fokusere på soveværelset. www.droemmeland.dk

Kilde: Drømmeland
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.